Spuitapparatuur zoals rijenspuiten, onkruidspuiten en granulaatstrooiers vallen straks ook onder de keuringsplicht.

Het ministerie van Economische Zaken heeft onlangs een bericht gepubliceerd over de keuringsverplichting van andere spuitapparatuur. Hieronder vallen rijenspuiten, onkruidspuiten en granulaatstrooiers die vanaf 2018 iedere zes jaar verplicht gekeurd moeten worden. De spuitapparatuur die al keuring plichtig was blijft voor de drie jarige keuring staan.

Deze nieuwe verplichting is per direct ingegaan. Om de ondernemers en keuringsinstanties de tijd te geven is 2017 een overgangsjaar en zal het per 2018 verplicht zijn om deze spuitapparatuur te laten keuren door de keuringsinstanties. De oorspronkelijke eisen waren vast gelegd bij het Productschap Akkerbouw, deze eisen liggen nu bij Economische Zaken. (Bron: https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2016/12/14/meer-spuitapparatuur-valt-onder-keuringsplicht)

Hieronder een overzicht van de wijzigingen: (Bron: http://www.sklkeuring.nl)

1. De verdeelapparatuur wordt in drie categorieën verdeeld: a. Verdeelapparatuur waarop de keuring niet van toepassing is;

b. Verdeelapparatuur waarvoor een keuringsfrequentie van 3 jaar geldt;

c. Verdeelapparatuur waarvoor een keuringsfrequentie van 6 jaar geldt;.

2. Alle machines van 3 jaar en ouder die keuring plichtig zijn moeten gekeurd zijn.

3. Alle verdeelapparatuur die keuring plichtig is, met een bouwjaar na 2013, moet binnen 3 jaar na aanschaf voor de eerste keer gekeurd zijn.

4. De keuringsplicht is niet van toepassing op rug- en hand gedragen verdeelapparatuur, Dompelbaden en gietwaterinstallaties, waaraan middelen worden toegevoegd zonder specifieke toedieningsapparatuur en verdampers voor zwavel en 1-methylcyclopropeen .

5. Apparatuur voor het behandelen van zaaizaad met gewasbeschermingsmiddelen vindt plaats bij bedrijven die al gecertificeerd zijn, een additionele SKL keuring is niet noodzakelijk.